Bescherm je domeinnaam
Kom meer te weten over de bescherming van domeinnamen
Als ondernemer moet je gewoon online aanwezig zijn. Een goed gekozen domeinnaam is daarom van groot belang. Zo vinden klanten gemakkelijk hun weg naar jou. Een domeinnaam is jouw unieke naam van jouw website op het internet. Met andere woorden, het adres van je website dat mensen gebruiken om je online te vinden. Je kan een domeinnaam ook gebruiken om een persoonlijk e-mailadres aan te maken. Zo zijn je website en e-mailadressen gemakkelijk herkenbaar.
In deze wegwijzer geven we je graag meer uitleg over domeinnamen.
Stappen
- Waarom zou ik mijn domeinnaam registreren?
- Hoe kom ik aan een domeinnaam?
- Heb ik een werkende website nodig om een domeinnaam te registreren?
- Hoe kies ik een domeinnaam?
- Wat als mijn domeinnaam al bestaat?
- Wie moet de domeinnaam registreren?
- Welke extensie kies ik voor mijn domeinnaam?
- Hoelang blijft mijn domeinnaam geldig?
- Hoeveel kost een domeinnaam?
- Wat kan ik doen als iemand mijn domeinnaam gebruikt?
Step 1/10 Waarom zou ik mijn domeinnaam registreren?
Het registreren van je domeinnaam biedt verschillende voordelen:
- Elke domeinnaam is uniek. Zodra je je domeinnaam registreert, kan niemand anders die domeinnaam nog kiezen. Tenzij je beslist om de jaarlijkse kosten niet langer te betalen.
- Je kan je domeinnaam ook aan andere partijen verkopen of in licentie geven om er nog meer voordeel uit te halen.
- Met een goed gekozen domeinnaam wordt je bedrijf gemakkelijker gevonden. Zo krijg je meer bezoekers en hopelijk stijgt daardoor ook je verkoop.
Step 2/10 Hoe kom ik aan een domeinnaam?
Voor domeinnamen geldt het principe van "first come, first served". De registratieprocedure is vrij eenvoudig, op voorwaarde dat je gekozen domeinnaam nog beschikbaar is (controleer dit voor .eu, voor .be en voor .nl ). Is je domeinnaam nog niet in gebruik? Neem dan contact op met een registrar. Een registrar is een bedrijf dat domeinnaamdiensten aanbiedt en rechtstreeks toegang heeft tot een domeinnaam-registratiesysteem. Een registrar kan je domeinnaam voor jou registreren, verwerkt de nodige transacties en biedt ondersteuning. Zodra je je domeinnaam hebt geregistreerd, mag je deze naam gedurende één jaar gebruiken (uiteraard kan je deze periode verlengen). Controleer ook regelmatig je eigen domeinnamen. Zeker als je nieuwe markten wil aanboren kan het interessant zijn om nieuwe domeinnamen of extensies te registreren.
Step 3/10 Heb ik een werkende website nodig om een domeinnaam te registreren?
Nee, je website hoeft niet helemaal klaar te zijn om een domeinnaam te registreren. Je kan je domeinnaam al reserveren en registreren voor toekomstig gebruik. Zodra je je domeinnaam registreert, kan niemand anders die domeinnaam nog kiezen op voorwaarde dat je de jaarlijkse kosten blijft betalen. Zo heb je nog ruim de tijd om je website te ontwikkelen.
Step 4/10 Hoe kies ik een domeinnaam?
Een domeinnaam moet voldoen aan de algemene en technische voorwaarden die zijn bepaald door de instantie die de domeinnaam beheert. In België is dat DNS Belgium en in Nederland SIDN.
Let erop dat je de rechten van andere partijen niet schendt, zoals een merk of een handelsnaam. Voor merken kan je terecht bij het Benelux merkenregister en op TM view (internationale database voor merken). De handelsnaam hoeft niet geregistreerd worden. Hiervoor moet je zelf het wereldwijde web, folders enz. checken.
Kies een korte en krachtige domeinnaam die gemakkelijk te onthouden, te schrijven en uit te spreken is.
De meest voorkomende extensie is .com. Extensies van landen zoals .be, .nl, .fr, .eu … zijn ook populair. Een nationale extensie geeft meer informatie over waar je actief bent. Voor bepaalde ondernemers of bedrijven kan dit belangrijk zijn. Maar je kan ook iets totaal anders kiezen zoals .coffee, .pizza, .immo … Wees je ervan bewust dat de prijzen voor extensies variëren.
Step 5/10 Wat als mijn domeinnaam al bestaat?
Controleer eerst wie de domeinnaam heeft geregistreerd: raadpleeg hiervoor de relevante registers (DNS voor .be domeinnamen, SIDN voor .nl domeinnamen en EURID voor .eu domeinnamen). De meeste registers publiceren echter geen gegevens over individuen. Die informatie is alleen zichtbaar als een bedrijf de naam heeft geregistreerd.
- Als een domeinnaam jouw handelsnaam of merk bevat en de registratie ervan is bedoeld om opzettelijk jouw rechten te schenden en hieruit een commercieel voordeel te halen, dan is deze domeinnaam te kwader trouw geregistreerd. Dat wordt "domeinkaping" of "cybersquatting" genoemd. In dat geval wil de eigenaar de domeinnaam aan je verkopen tegen een hoge prijs of biedt hij gelijkaardige diensten of producten via de website aan om bezoekers te misleiden. Maar geen paniek! Je kan hiertegen actie ondernemen via alternatieve geschillenbeslechting. De meeste registratiebureaus voor domeinnamen bieden een dergelijke procedure aan. Voor bepaalde domeinnamen bestaat er ook nog een specifieke gerechtelijke procedure voor een dergelijke onrechtmatige registratie. Alternatieve geschillenbeslechting is goedkoper en gemakkelijker dan een gerechtelijke procedure. Meer informatie over die procedures vind je op de website van de beheerders voor domeinnamen.
- Als de domeinnaam niet te kwader trouw is geregistreerd, kan je proberen contact op te nemen met de eigenaar en hem vragen om de domeinnaam aan jou te verkopen. Lukt dat niet, dan zit er niets anders op dan creatief te zijn en op zoek te gaan naar een nieuwe domeinnaam.
Step 6/10 Wie moet de domeinnaam registreren?
Je registreert de domeinnaam het beste namens het bedrijf (of de algemeen directeur) en niet in naam van een werknemer. Dat zorgt voor problemen als deze werknemer het bedrijf verlaat.
Zodra je je domeinnaam hebt geregistreerd, controleer je jouw gegevens meteen via de zoekfunctie op de website van het register (DNS voor .be domeinnamen, SIDN voor .nl domeinnamen en EURID voor .eu domeinnamen). Zo weet je zeker dat alle informatie klopt. Als het nodig is, kan je die bijwerken.
Step 7/10 Welke extensie kies ik voor mijn domeinnaam?
Websites zijn toegankelijk vanuit de hele wereld. Daarom kan het interessant zijn om je domeinnaam te registreren in de landen waar je ook werkelijk actief bent. Met een preventieve registratie voorkom je dat mogelijke concurrenten je domeinnaam registreren. Heb je internationale ambities? Gebruik dan de extensie .com of .eu.
Step 8/10 Hoelang blijft mijn domeinnaam geldig?
Een domeinnaam blijft geldig zolang je aan de registratievoorwaarden voldoet. Die voorwaarden kunnen voor elke registrar verschillend zijn. Wanneer de initiële periode van één jaar afloopt, heb je de mogelijkheid om je registratie te verlengen. Betaal hiervoor tijdig de registratiekosten. De registrar zal je hierop in principe attenderen.
Step 9/10 Hoeveel kost een domeinnaam?
De registratie van een nieuwe domeinnaam is vrij goedkoop. De prijs is afhankelijk van de gekozen extensie en de registrar. Wil je een bestaande domeinnaam kopen, dan moet je meestal dieper in je buidel tasten aangezien je hiervoor met de huidige eigenaar moet onderhandelen.
Step 10/10 Wat kan ik doen als iemand mijn domeinnaam gebruikt?
Eenzelfde domeinnaam kan niet tweemaal worden geregistreerd. Toch raden we je aan om regelmatig te controleren of iemand een domeinnaam heeft geregistreerd die erg op de jouwe lijkt en mogelijk je rechten schendt. Hoe sneller je dat ontdekt, hoe sneller je actie kan ondernemen.
Ga na of de registratie al dan niet te kwader trouw is gebeurd. Is dat het geval, dan kan je een alternatieve geschillenbeslechting opstarten of soms zelfs een juridische procedure om je domeinnaam op te eisen. Uiteraard kan je ook altijd eerst proberen om contact met de eigenaar op te nemen en hem vragen om de domeinnaam aan jou te verkopen (zie stap 5).
Wil je meer weten over wat je verder moet doen of heb je meer informatie nodig? Onze partners kunnen je helpen!