Produit
Wegwijzers

Bescherm je logo en/of de naam van je producten of diensten

Kom meer te weten over merken

Met een sterke merknaam en/of een aantrekkelijk logo zet je je bedrijf in de kijker en trek je klanten aan. Maar je naam en/of logo doen zelfs meer dan dat: ze weerspiegelen het imago van je bedrijf in de markt. Denk maar aan grote merken met iconische logo’s zoals Coca-Cola, Apple enz.

Het is dan ook een goed idee om je naam en/of logo te beschermen. Zo ben je er zeker van dat anderen niet zonder jouw toestemming van jouw reputatie kunnen profiteren. Wil je beschermen wat van jou is? Registreer dan je naam en/of logo als merk.

In deze wegwijzer geven we je graag meer uitleg over merken.

Step 1/10 Wat is een merk?

Een merk is een teken (in de meeste gevallen een woord, een logo of een combinatie van beide) dat aangeeft dat producten en diensten van jouw bedrijf afkomstig zijn. Hierdoor herkennen klanten jouw producten of diensten in de markt en kunnen ze jouw producten of diensten van die van je concurrenten onderscheiden.

Na registratie mag alleen jij je merk gebruiken. Uiteraard kan je wel anderen toestemming geven om jouw merk te gebruiken voor producten en/of diensten die je voor een specifiek gebied hebt geregistreerd.

Step 2/10 Waarom zou ik mijn merk registreren?

Zodra je je merk hebt geregistreerd, is dat voor iedereen zichtbaar in het merkenregister. Bedrijven die in het register zoeken naar soortgelijke merken, zien dan dat je er al een wettelijke aanspraak op hebt.

Dankzij een registratie verkrijg je het monopolie op je merk. Jij bent dan de enige die beslist wie het merk mag gebruiken voor de producten en diensten die je hebt aangeduid. Alleen als jij hiervoor toestemming geeft, mogen anderen het, vaak in ruil voor een vergoeding, gebruiken.

Als iemand je merk zonder je toestemming gebruikt, kan je juridische stappen tegen die persoon ondernemen.

Bovendien kan je je merk verkopen of gebruiken in overeenkomsten en licenties. Je merk heeft dus een financiële waarde.

Step 3/10 Wat zijn de voorwaarden om mijn logo en/of productnaam als merk te beschermen?

Om in aanmerking te komen voor registratie moet je toekomstige merk aan een aantal wettelijke vereisten voldoen:

  • Je naam en/of logo moet onderscheidend zijn

Wat is het belangrijkste doel van een merk? Je wil klanten informeren dat de producten en diensten die ze kopen van jouw bedrijf afkomstig zijn. Klanten moeten je merk onmiddellijk kunnen herkennen en aan jouw bedrijf linken, zonder dat het hen aan je concurrenten doet denken.

Neem bijvoorbeeld een inscriptie zoals ‘Ik hou van je’ in een ring. Hieruit kan je niet de precieze herkomst van het product afleiden. Als je dat ziet, denk je niet aan een bedrijf, maar eerder aan een tedere gravering voor een geliefde. Daarom kan het niet geregistreerd worden als een merk.

  • Je naam en/of het logo mag niet beschrijvend zijn

Door een merk te registreren, heb jij het exclusieve gebruik van een teken (woord, logo enz.). Om die reden mag je geen algemeen woord gebruiken dat de aard van het product of de dienst aanduidt. Stel dat je het woord ‘hamburger’ wil laten registreren om hamburgers te verkopen. Jij krijgt dan het alleenrecht op dit woord en anderen zouden dat woord niet meer mogen gebruiken. Dat is uiteraard onwenselijk, want dat woord moet beschikbaar blijven voor jou en je concurrenten.

Om voldoende onderscheidend te zijn en je klanten te informeren over de herkomst van producten/diensten die ze bij jou kopen, mag je merk niet beschrijvend zijn

Step 4/10 Ik wil mijn merk beschermen, waar begin ik?

Om tijd en geld te besparen, bereid je je aanvraag zorgvuldig voor. Denk aan de volgende zaken voor je je aanvraag indient:

  • Kies een onderscheidend, niet-beschrijvend merk voor de producten/diensten die je wil aanbieden. Dat merk geeft aan dat producten/diensten van jouw bedrijf afkomstig zijn, maar mag ze niet omschrijven.
  • In welke landen wil je jouw merk laten beschermen? In de Benelux, Europa of wereldwijd? Denk er goed over na.
  • Controleer of jouw naam en/of logo niet al voorkomt in het betrokken merkenregister (Benelux, EU of internationaal ). Een bezwaar van een concurrent met hetzelfde of een soortgelijk merk is het laatste wat je wil.

Alle punten afgevinkt? Afhankelijk van waar je je merk wil beschermen, kan je een (online) aanvraag indienen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) voor de Benelux of het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) voor Europa.

Step 5/10 Welke producten/diensten kies ik voor mijn merk?

Als je de producten en diensten kiest die je met jouw merk wil beschermen, bepaal je hiermee in feite de reikwijdte van de bescherming van je rechten t.o.v. je concurrenten. Met andere woorden, je merk wordt alleen beschermd voor de producten en diensten die jij vermeldt.

Bij de keuze van je producten en diensten houd je best rekening met het volgende:

  • Denk eraan dat je je merk voor de vermelde producten en diensten binnen de vijf jaar na registratie moet gebruiken. Als je het merk niet binnen deze periode gebruikt, kan het vervallen.
  • Zodra je de producten en diensten hebt vastgelegd, kan je dit niet meer uitbreiden. Hiervoor moet je namelijk een nieuwe aanvraag indienen. En dat betekent dus extra kosten.
  • Alle producten en diensten zijn onderverdeeld in verschillende categorieën of ‘klassen’. Je betaalt een vergoeding voor elke klasse.

TM Class is een interactieve tool die je helpt te bepalen welke ‘klasse’ van producten en diensten je kan kiezen bij de registratie van een merk.

Dat is een zakelijke beslissing van strategisch belang. In welke landen ben je van plan je producten/diensten te verkopen en waar ga je je merk dus gebruiken? In de Benelux, Europa of meerdere landen tegelijk ... Jij beslist!

Het registreren van een merk kost tijd, onderzoek en geld. Richt je businessplan zich vooral op de lokale markt, dan is een registratie in eigen land een goed begin.

Weet je nu al dat je bedrijf snel internationaal zal groeien, dan staan je meer research en investeringen te wachten. In dat geval raden we je sterk aan om een specialist in merkenrecht te raadplegen. Hij of zij zal je deskundig advies geven over de beste strategie voor de registratie van je merk.

Step 7/10 Hoe lang blijft mijn merk beschermd?

Een merkregistratie is tien jaar geldig vanaf de datum waarop je het merk hebt gedeponeerd bij het bevoegde merkenbureau. Daarna kan je de registratie onbeperkt voor een periode van telkens tien jaar verlengen. Dit betekent dus dat je jouw merk voor eeuwig kan beschermen, op voorwaarde dat je de registratie tijdig verlengt.

Step 8/10 Hoeveel kost de bescherming van een merk?

Merkbescherming in de Benelux start vanaf 244 euro en in Europa vanaf 850 euro voor een periode van tien jaar. Afhankelijk van het aantal klassen van producten/diensten dat je kiest, zijn er mogelijk extra kosten.

Wil je je merk wereldwijd beschermen, houd dan rekening met een grotere investering. Via deze link kan je zelf de kosten berekenen.

Let op, officiële merkenbureaus zoals BOIP voor de Benelux of het EUIPO voor de EU sturen geen facturen. Na indiening van je aanvraag ontvang je een bevestiging via e-mail. Die bevestiging bevat een overzicht van de verschuldigde vergoedingen en is bedoeld voor je boekhouding. Helaas bestaan er gevallen van oplichting met valse facturen, dus wees extra voorzichtig als je facturen ontvangt, zelfs als ze een logo bevatten. Controleer zeer zorgvuldig alles wat je over de aanvraag, registratie of verlenging van je merk ontvangt.

Neem bij twijfel contact op met je merkenbureau om de echtheid van die documenten te controleren.

Step 9/10 Mag ik na registratie het ®-symbool gebruiken?

Het ®-symbool informeert anderen dat jouw merk een geregistreerd merk is en dat er wettelijke rechten aan verbonden zijn. Je bent niet verplicht om dat symbool te gebruiken, maar het is wel een goed idee. Hierdoor worden concurrenten geïnformeerd over je rechten en zullen ze twee keer nadenken om het zonder je toestemming te gebruiken.

Als je het ®-symbool aan een niet-geregistreerd merk toevoegt, is dat niet voldoende om je naam en/of logo wettelijk te beschermen. Alleen door je merk te registreren, verkrijg je de rechten op je naam en/of logo.

Er is maar één bron die aangeeft of een merk wettelijk beschermd is: het merkenregister. Staat het merk niet in het register, dan is de naam en/of het logo NIET als merk beschermd.

Soms zie je een TM-aanduiding. Dat staat voor ‘trademark’ en wordt gebruikt om anderen te informeren dat dat specifieke symbool gebruikt wordt om producten aan te duiden, maar dat het (nog) niet als merk geregistreerd is.


Step 10/10 Hoe zit het met inbreuk? Hoe kan ik zelf inbreuk voorkomen en hoe moet ik er tegen optreden?

Er bestaat al een ouder(e) gelijkaardig(e) naam en/of logo, is dit een probleem?

Om je naam en/of logo optimaal te beschermen, moet je er zeker van zijn dat geen enkel ander bedrijf al eenzelfde of soortgelijk(e) naam en/of logo heeft geregistreerd voor dezelfde of soortgelijke producten en diensten. Je wil de merkrechten van anderen namelijk niet schenden. Daarom is een grondig onderzoek naar je concurrenten van groot belang. Zoek naar namen/logo’s in de regio(’s) waar je je merk wil gebruiken.

Deze bronnen zijn nuttig bij je onderzoek:

Er bestaat een jonger(e) gelijkaardig(e) naam en/of logo, hoe kan ik reageren?

Als iemand zonder jouw toestemming een jonger(e) naam en/of logo gebruikt die of dat gelijk is aan of lijkt op jouw oudere merk voor identieke of soortgelijke producten of diensten, dan kan je die persoon beschuldigen van inbreuk. Probeer eerst contact op te nemen en vraag de andere partij uitdrukkelijk te stoppen met het gebruik van deze naam en/of dit logo. Geen succes? Dan kan je naar de rechtbank stappen om je merkrechten tegen de inbreukmaker af te dwingen.

In het geval dat een andere partij een aanvraag voor de registratie van een merk heeft ingediend dat met jouw merk in conflict is of er mogelijk inbreuk op maakt, kan je ook een oppositie indienen tegen de jongere merkaanvraag. Een oppositie is een eenvoudige en relatief goedkope procedure om een merkengeschil via het bevoegde merkenbureau op te lossen zonder naar de rechter te stappen.

In geval van inbreuk is het verstandig om de hulp van een gespecialiseerde juridische professional in te roepen, bv. via de Beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht (bmm).

Wil je meer weten over wat je verder moet doen of heb je meer informatie nodig? Onze partners kunnen je helpen!