Achter de ringen: Hoe bedrijven kunnen profiteren van de Olympische Spelen?

Olympics article CPB
Geschatte leestijd
< 4 min
Gepubliceerd

De zomer is begonnen en hij brengt een opeenvolging van evenementen met zich mee, allemaal imposant en groots. Onder deze evenementen bevindt zich natuurlijk ook de grootste internationale sportcompetitie: de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024!

De Olympische Spelen is een groots evenement dat bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Met andere woorden, het is een buitenkans voor veel bedrijven die kunnen profiteren van de wereldwijde bekendheid van de Olympische Spelen. Ben je van plan om in jouw marketing naar de Olympische Spelen te verwijzen? Hier is wat je moet weten.

Waarom worden de elementen van de Olympische Spelen beschermd door intellectuele eigendom?

De redenen zijn voornamelijk economisch en sportief. De inkomsten die worden gegenereerd door het strategische gebruik van de intellectuele eigendomsrechten van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden namelijk binnen de Olympische Beweging verdeeld en vervolgens herverdeeld onder diverse actoren binnen de beweging.

Het Internationaal Olympisch Comité behoudt slechts 10% van deze inkomsten om de kosten te dekken die verband houden met de activiteiten van de Olympische Beweging. De overige 90% is bestemd voor de ondersteuning van de organisatie van de Spelen, de bevordering van Olympische waarden en de ontwikkeling van sport wereldwijd. Dit alles zou onmogelijk zijn zonder de middelen die worden gegenereerd door het strategische gebruik van de intellectuele eigendomsrechten die voortkomen uit dit evenement.

Publicaties van het IOC tonen aan dat als de merken en activa die verband houden met de Olympische Spelen onbeschermd zouden zijn, en iedereen de Olympische eigendommen naar eigen inzicht zou kunnen gebruiken, dit een vrije samenwerking met de concurrentie zou creëren. Als gevolg daarvan zou het hebben van de rechten minder relevant worden en zou de waarde van verworven rechten aanzienlijk verzwakken. Dit zou het voor het IOC moeilijker maken om rechthebbenden te vinden, wat hen zou beroven van de inkomsten die nodig zijn om de Spelen te organiseren.

Wat betekent dit voor bedrijven die deze activa in hun marketing willen gebruiken?

De populariteit van de Olympische Spelen kan je bedrijf een boost geven, maar het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de richtlijnen van het IOC over het gebruik van inhoud die verband houdt met de Olympische Spelen in jouw marketing- en promotiecampagnes. Hier zijn enkele tips om te volgen en te vermijden.

Do’s

1. Gebruik een officiële licentie. Verkrijg een officiële licentie van het IOC of de betreffende nationale Olympische commissie als je merchandise met Olympische symbolen wilt produceren en commercialiseren.

2. Vraag toestemming voor het gebruik van media. Als je beelden of video's van de Olympische Spelen wilt gebruiken, verkrijg dan de benodigde toestemming door contact op te nemen met images@olympic.org.

Dont’s

1. Doe niet aan ambush marketing. Start geen advertentiecampagnes die suggereren dat je geassocieerd bent met de Olympische Spelen als je geen officiële sponsor bent.

2. Creëer geen verwarrende gelijkenissen. Vermijd het ontwerpen van logo's of symbolen die lijken op de Olympische ringen of andere beschermde elementen.

3. Gebruik geen Olympische symbolen als merk zonder toestemming. Vermijd het gebruik van Olympische symbolen of naam ter identificatie van een product of dienst zonder toestemming van de rechtenhouder (merkgebruik).

Wist je dat het schenden van de rechten van het IOC ernstige gevolgen kan hebben? Een voorbeeld is een restaurant in Canada dat tijdens de Olympische Winterspelen een speciale "Olympic Burger" aanbood. Ze moesten de naam van de burger veranderen en stoppen met het gebruik van Olympische thema-marketing. Een ander voorbeeld is een fitnessstudio in de Verenigde Staten die een marketingcampagne lanceerde genaamd "Olympic Training Workouts" met de Olympische ringen. Ze moesten de campagne stopzetten en publiekelijk excuses aanbieden.

Hoewel deze voorbeelden misschien onschuldig lijken, kan het schenden van de intellectuele eigendomsrechten van het IOC toch grote gevolgen hebben. Niet alleen kan het niet-licentiehoudende bedrijf worden gedwongen om te stoppen, maar het kan ook verplicht worden om aanzienlijke schadevergoedingen te betalen.

Conclusie

Het respecteren van de intellectuele eigendomsrechten die verband houden met de Olympische Spelen waarborgt de bescherming, het erfgoed en de duurzaamheid van dit historische evenement. Door deze rechten te begrijpen en te respecteren, kunnen individuen en bedrijven juridische problemen vermijden en de integriteit van het Olympische merk ondersteunen. Zoek altijd naar de juiste toestemmingen en houd je aan de richtlijnen om ervoor te zorgen dat de Spelen blijven inspireren en mensen wereldwijd blijven verenigen, generatie na generatie.